sobota, 28 czerwca 2014

Chleb pszenno-ziemniaczany

Pięknie dziś pachniał poranek... świeżo upieczonym chlebem.
Chleb z mąki pszennej i ugotowanych ziemniaków. Na świeżych drożdżach. Z bardzo chrupiącą skórką, a w środku miękki i delikatny. Jadłam go jeszcze lekko ciepły i taki smakuje najlepiej. Wystarczy posmarować go masłem. 
Chleb pieczemy w piekarniku, w którym umieszczamy naczynie z wodą. W trakcie pieczenia smarujemy/spryskujemy jego wierzch wodą.
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Pieczywo
Polecam!



Składniki:
480 g mąki pszennej
250 g ziemniaków (waga po obraniu ze skórki)
250 ml wody (tej, w której gotowały się ziemniaki)
20 g świeżych drożdży
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli

2 łyżeczki oliwy z oliwek
odrobina dodatkowej mąki

Wykonanie:
Obrane ze skórki młode ziemniaki zalewamy zimną wodą, gotujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z wody, praską rozgniatamy na puree i studzimy. 
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól.
Kiedy woda, w której gotowały się ziemniaki będzie letnia odmierzamy 250 ml. W połowie jej ilości mieszamy drożdże i 1 łyżkę mąki. Rozczyn odstawiamy na 10 minut.
Do mąki z solą dodajemy puree z ziemniaków, zagniatamy ręką do połączenia się składników. Następnie dodajemy rozczyn z drożdży, pozostałą wodę, roztopione masło. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je około 10 - 15 minut, jeśli będzie zbyt kleiste możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.
Dużą miskę smarujemy 1 łyżeczką oliwy, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie uderzamy w nie pięścią, wyciągamy z miski, wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy mąką, na środku układamy kulę ciasta. Przykrywamy ręcznikiem  kuchennym i pozostawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C wkładając na jego dno naczynie wypełnione wodą.
Ciasto oprószamy 1 łyżką mąki. Wkładamy do piekarnika na 60-65 minut. W trakcie pieczenia dwukrotnie smarujemy wierzch chleba wodą (najlepiej przy użyciu pędzelka, po 15 i 30 minutach pieczenia). Na 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy chleb folią aluminiową.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis