środa, 16 lipca 2014

krem z pieczonych pomidorów

W dzisiejszym przepisie pomidorów nie będziemy smażyć, będziemy je za to piec w piekarniku. Razem z pokrojonymi pomidorami pieczemy również czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Dzięki temu zupa jest aromatyczna. Do tego dodajemy bulion warzywny, suszone pomidory i odrobinę kwaśnej śmietany. 
Krem pomidorowy podałam z grzankami z razowego chleba, które smakowo bardzo tutaj pasują. I chociaż możecie podać krem bez dodatków, z makaronem lub groszkiem ptysiowym polecam Wam spróbować tych domowych grzanek.
Zupa pomidorowa w nowej odsłonie :-) 
Bardzo smaczna.
Polecam!


Składniki (4-6 porcji):
2 kg pomidorów
1 czerwona papryka
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka bulionu warzywnego
5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz

do podania: kilka kromek razowego chleba + 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Pomidory myjemy, następnie parzymy i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki usuwając wodę oraz pestki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na kilka mniejszych kawałków. Czosnek obieramy, cebulę po obraniu kroimy w plastry. 
Pomidory przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki papryki, plastry cebuli i ząbki czosnku - rozkładając je po całej powierzchni. Wierzch polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez 45 minut. Podczas pieczenia trzy- lub czterokrotnie otwieramy piekarnik i mieszamy pomidory, aby wierzch nie przypalił się, a całość była równomiernie upieczona.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po przestudzeniu wyjmujemy kawałki papryki i obieramy z niej skórkę, paprykę ponownie umieszczamy w pomidorach.
W dużym garnku umieszczamy kawałki suszonych pomidorów z zalewy, przy pomocy blendera ucieramy je na puree. Wlewamy do garnka zawartość naczynia żaroodpornego. Dodajemy szklankę bulionu warzywnego, śmietanę, sos sojowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem - wg uznania. 
Kromki razowego chleba kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy pokrojony chleb, podsmażamy go przez kilka minut, dość często obracając kawałki tak, aby z każdej strony były zarumienione.
Krem przed podaniem lekko podgrzewamy. Wlewamy na talerze, podajemy z kawałkami podsmażonego chleba razowego.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis