Brukselka... dzisiaj w nowej odsłonie. Ugotowaną brukselkę pokroiłam i dodałam do makaronu. Do tego sos śmietanowy z dużą ilością świeżego koperku. Suszone pomidory dla dodania daniu wyrazistości. Wegetariański obiad, który zaskoczył nas smakiem. Zdecydowanie polecam :-)
Składniki (3 porcje):
ok. 300 g makaronu (u mnie penne rigate)
ok. 400 g brukselki
1 pęczek koperku
200 g śmietany 30%
2 małe szalotki
2 ząbki czosnku
ok. 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
duża szczypta bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
parmezan do oprószenia dania
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ma być al dente).
Brukselkę płuczemy, obieramy z zewnętrznych liści, odkrawany ogonek i nacinamy nożem górną część. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i gotujemy brukselkę przez 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy brukselki na mniejsze kawałki (ćwiartki lub połówki).
Szalotki kroimy w piórka, czosnek zgniatamy trzonkiem noża, a następnie drobno kroimy. Koperek drobno siekamy.
Suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotki i podsmażamy je przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, a po chwili brukselkę. Mieszamy, smażymy kolejną minutę, dodajemy po dużej szczypcie soli, świeżo mielonego pieprzu oraz bazylii. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy suszone pomidory, koperek i na średnim ogniu, podsmażamy całość przez 2 lub 3 minuty. Dodajemy makaron i podgrzewamy danie, aż będzie gorące., w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną startego na tarce parmezanu i od razu podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz