Pomysł na obiad - danie fit. Gotowane pulpeciki z mięsa indyczego, z mnóstwem dodatków, które sprawiają, że świetnie smakują nawet bez sosu. Do tego ryż i surówka lub gotowane warzywa.
Bardzo smacznie, polecam!
Składniki (na ok. 30 małych pulpecików):
700 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula (średniej wielkości)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 ugotowana marchewka
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól
sól
Wykonanie:
Mięso mielone umieszczamy w misce i rozdrabniamy je blenderem.
Cebulę kroimy drobno, czosnek rozgniatamy trzonkiem noża i roimy drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej przez kilka minut cebulę, dodając pod koniec smażenia czosnek.
Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa, dodajemy również pozostałe składniki: jajko, startą na tarce ugotowaną marchewkę, musztardę, sos sojowy, sól, tymianek, bułkę tartą, świeżo zmielony pieprz i dużą szczyptę soli. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kulki (trochę większe niż orzech).
W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Wkładamy delikatnie pulpety. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszamy ogień i gotujemy pulpety ok. 15-20 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i surówką, fasolką szparagową lub mizerią.
Smacznego!
Muszę wypróbować,napewno będą dobre.
OdpowiedzUsuńMuszę to wypróbować (ten przepis) napewno jest dobry.
OdpowiedzUsuń