piątek, 8 listopada 2013

Sałatka z awokado i jajek

Sałatka, o której mogę napisać... pyszna! :-) Jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie, zróbcie ją koniecznie. Klasyczne połączenie jajek i awokado oraz nadający ciekawego smaku dodatek podprażonych orzechów włoskich. Rzadko powtarzam dania w krótkim odstępstwie czasu, jednak tę sałatkę na pewno wkrótce zrobię ponownie. 
Poza tym... wreszcie długi weekend, można "kulinarnie szaleć" :-)




Składniki (2 porcje):
3 jajka
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 12%
2 łyżki orzechów włoskich
garść liści roszponki
1/2 łyżeczki suszonej mięty
sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i drobno kroimy. Awokado obieramy ze skórki i również kroimy drobno. Orzechy kroimy i podprażamy kilka minut na suchej patelni. Łączymy jajka z awokado, dodajemy rozdrobnioną na mniejsze kawałki roszponkę, majonez, śmietanę, miętę, orzechy włoskie, do smaku sól i pieprz. Mieszamy i podajemy.

Smacznego!



2 komentarze:

Wydrukuj przepis