sobota, 31 maja 2014

Cykoria faszerowana ryżem

Sałatka z ryżu, ugotowanej piersi z kurczaka, selera naciowego i suszonych pomidorów podana w liściach cykorii. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na domowym przyjęciu. Smaczna i lekka. Polecam!


Składniki (4-6 porcji):
2 cykorie
100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
1 duży ugotowany filet z kurczaka (może być z rosołu)
6 kawałków suszonych pomidorów
1 łodyga selera naciowego
1 szalotka
2 łyżki majonezu
1 łyżka oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Ryż gotujemy i studzimy. Mięso, seler naciowy, szalotkę i suszone pomidory kroimy bardzo drobno. Łączymy je z ostudzonym ugotowanym ryżem. Dodajemy majonez, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów, sos sojowy, po szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy całość łyżką.
Cykorię płuczemy i osuszamy. Rozdzielamy listki, do każdego wkładamy łyżeczką farsz. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis