Muszę przyznać, że nazwa "topinambur" jest według mnie jedną z najciekawszych nazw wśród warzyw. T o p i n a m b u r... prawda, że brzmi ciekawie? :-) W moich przepisach występuje dziś po raz pierwszy. Początkowo dość sceptycznie podeszłam do niego. Długo zastanawiałam się: usmażyć, upiec czy ugotować?
wtorek, 9 grudnia 2014
niedziela, 7 grudnia 2014
domowe pralinki z masłem orzechowym
Kilka lat temu spędziłam z moją przyjaciółką bardzo miły tydzień w Barcelonie. Był początek października, a pogoda przepiękna. Nocleg miałyśmy w mieszkaniu, które współdzieliło kilka osób z różnych państw. Był oczywiście Hiszpan, była Polka i był Peruwiańczyk. Pewnego wieczoru słuchaliśmy muzyki i piosenek, których aktualnie słuchało się w naszych krajach. Pamiętam, że byłam wtedy pod wielkim wrażenie zespołu Plan B i byłam święcie przekonana, że to polski zespół.
piątek, 5 grudnia 2014
ciasto czekoladowe z chilli
To ciasto musiało powstać :-) Tak... bo lubię ostry smak papryczki chilli. Do tej pory wykorzystywałam ją w potrawach azjatyckich... głównie w tajskich curry. Dziś ciasto czekoladowe z chilli. Połączenie gorzkiej czekolady i ostrej w smaku papryczki chilli. Muszę przyznać, że to połączenie jest zaskakująco dobre. Naprawdę. Słodycz czekolady i ten wyrazisty ostry posmak w ustach, który pozostawia po sobie chilli. I jeszcze to połączenie z polewą z mlecznej czekolady... Zresztą...spróbujcie sami :-)
czwartek, 4 grudnia 2014
smażony łosoś z kuskusem i szpinakiem
Świeży łosoś w panierce z zielonego pieprzu, smażony na patelni teflonowej z rozgniecionymi w łupinkach ząbkami czosnku, podany na kuskusie z dodatkiem szpinaku. Do tego drobno pokrojone pistacje, które nadają tej potrawie jeszcze bardziej ciekawego smaku. Danie szybkie w wykonaniu, a takie lubimy w środku tygodnia :-) Smacznie i zdrowo. Polecam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)