Prażone jabłka z cynamonem.
Delikatny krem z mascarpone i śmietanki.
Biszkopty maczane w kawie i amaretto.
Pachnie pięknie. Równie dobrze smakuje :-)
Polecam!
Składniki (6 porcji):
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
mała filiżanka mocnej kawy
5 łyżek likieru amaretto
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
10 podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy drobno. Prażymy je na patelni ok. 10 minut, pod koniec dodając cynamon.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ucieramy mikserem do uzyskania gęstego kremu.
Kawę mieszamy z likierem amaretto. Biszkopty kruszymy na drobniejsze kawałki, zanurzamy na chwilkę w kawie.
W szklankach lub pucharkach umieszczamy warstwy kremu, jabłek i biszkoptów (u mnie najpierw połowa jabłek i biszkoptów, krem, pozostałe jabłka i biszkopty).
Przykrywamy szczelnie i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Przykrywamy szczelnie i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz