niedziela, 22 czerwca 2014

Wieprzowina w sosie curry z pieczarkami i marchewką

Dzisiaj zapraszam na obiad w azjatyckim stylu :-)
Smaczne i aromatyczne danie. Pulpety z mielonego mięsa wieprzowego w sosie curry, do tego pieczarki i marchewka. Danie dość szybkie w przygotowaniu. Mięso samo w sobie ma tylko kilka dodatków, nie musimy go zbytnio przyprawiać, ponieważ to sos ma być pierwszoplanowy w smaku. 
Podajemy oczywiście z ryżem jaśminowym.
Polecam!


Składniki (4 porcje):
500 g mięsa wieprzowego mielonego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 g pieczarek
1 duża marchewka
3/4 szklanki wody
1 cebula
4 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 czerwona papryczka chilli
1 czubata łyżeczka zielonej pasty curry
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki oleju

ryż jaśminowy do podania

Wykonanie:
Cebulę i 2 ząbki czosnku drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy na nią cebulę, podsmażamy 5 minut, następnie dokładamy czosnek i podsmażamy dalej przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. 
Mięso mielone rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę suszonej trawy cytrynowej i 2 łyżki mąki ryżowej. Całość mieszamy dokładnie ręką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (20-22 sztuki).
Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Marchewkę, szalotkę, czosnek (2 ząbki) kroimy w plasterki. Czerwoną papryczkę chilli i imbir kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy marchewkę, podsmażamy ją 3 minuty i przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy przez 3 minuty pieczarki (powinny przykrywać tylko dno patelni, dlatego podsmażamy je partiami). Przekładamy na talerzyk.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy szalotkę, czosnek, imbir, czerwoną papryczkę chilli, podsmażamy je przez 1 minutę, następnie wlewamy mleko kokosowe i wodę. Zagotowujemy, dodajemy zieloną pastę curry, po łyżce sosu sojowego, sosu rybnego, brązowego cukru i świeżo wyciśniętego soku z limonki. Mieszamy i wkładamy do sosu pulpety. Na wolnym ogniu gotujemy potrawę 12 minut, w połowie gotowania dodając podsmażone pieczarki i marchewkę. 
Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis