Mogłabym jeść taki makaron... jeśli nie co dzień, to chociaż co drugi :-)
I makaron i pesto uwielbiam.
Pesto zazwyczaj kojarzy się z bazylią. Dzisiaj robimy je ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów, dodajemy parmezan, orzechy nerkowca i oliwę.
Wystarczy utrzeć je w blenderze i ugotować spaghetti. Proste danie, takie, które można szybko przygotować po przyjściu z pracy. Bardzo wyraziste.
Zdecydowanie moje smaki.
Polecam!
Składniki (2 porcje):
I makaron i pesto uwielbiam.
Pesto zazwyczaj kojarzy się z bazylią. Dzisiaj robimy je ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów, dodajemy parmezan, orzechy nerkowca i oliwę.
Wystarczy utrzeć je w blenderze i ugotować spaghetti. Proste danie, takie, które można szybko przygotować po przyjściu z pracy. Bardzo wyraziste.
Zdecydowanie moje smaki.
Polecam!
Składniki (2 porcje):
200 g makaronu spaghetti (+ szczypta soli)
150 g świeżego szpinaku (typu baby)
5 dużych kawałków suszonych pomidorów z zalewy
4 czubate łyżki orzechów nerkowca
4 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
ok. 50 g sera parmezan
duża szczypta pieprzu
+ odrobina parmezanu do oprószenia dania
Wykonanie:
Szpinak płuczemy i osuszamy. Orzechy nerkowca prażymy przez kilka minut na patelni.
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Gotujemy w niej al dente makaron.
W tym czasie w misce umieszczamy szpinak, suszone pomidory, orzechy nerkowca, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów, oliwę z oliwek, starty na grubych oczkach tarki parmezan, pieprz. Ucieramy blenderem na gładką masę.
Makaron odsączamy z wody (nie zalewamy zimną wodą), od razu przekładamy do garnka, łączymy z pesto, przekładamy na talerze, oprószamy odrobiną startego na tarce parmezanu i podajemy.
Smacznego!
pietruszkowe jest też dobre :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, a przepis na nie od dawna jest już na blogu :-)
Usuń