sobota, 9 listopada 2013

Sałatka z jajek, awokado i pomidora

Po sukcesie sałatki z awokado i jajek dzisiaj postanowiłam lekko zmodyfikować ten przepis. Tak powstała sałatka z jajek, awokado, pomidora, z dodatkiem podprażonych pestek słonecznika i natką pietruszki. I jak to czasem bywa, niby podobna, a jednak zupełnie inna :-)
Świetnie smakuje ze świeżym chlebem, u mnie podana na śniadanie z chlebem z suszonymi figami i pieprzem. Bardzo polecam!


Składniki (2 porcje):
3 jajka
1 dojrzałe awokado
1 pomidor
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy wodę i pestki. Pestki słonecznika podprażamy kilka minut na suchej patelni. Drobno kroimy jajka, pomidora, awokado i natkę pietruszki. Dodajemy pestki słonecznika, majonez, oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Rewelacja! Pyszna sałatka. Dopiero poznaję awokado, a wykorzystanie go w tej sałatce to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis