poniedziałek, 5 maja 2014

Polędwica wieprzowa pieczona w rękawie

Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czosnku, miodu, sosu sojowego, czerwonej cebuli i oliwy z oliwek. Najpierw podsmażona na patelni, a później w całości pieczona w piekarniku z dodatkiem świeżego oregano. Po upieczeniu kroimy ją na plasterki i podajemy np. z ziemniakami i sałatką (u mnie z roszponki i pomidorków koktajlowych). Możemy polać ją na talerzu powstałym podczas pieczenia sosem. Bardzo aromatyczna, miękka, delikatna i smaczna.  Polecam!


Składniki (3 - 4 porcje):
500 g polędwicy wieprzowej
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego oregano
szczypta soli

Wykonanie:
Polędwicę wieprzową płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek drobno kroimy, połowę czerwonej cebuli kroimy bardzo drobno, połowę kroimy w piórka.  W miseczce łączymy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sos sojowy, miód. Obtaczamy w marynacie mięso i pozostawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy na niej z dwóch stron polędwicę przez około 6 minut (razem z marynatą). W trakcie smażenia oprószamy mięso odrobiną soli. Podsmażone mięso przekładamy do rękawa, pozostałą na patelni marynatą polewamy mięso, do rękawa wkładamy również pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz kilka gałązek świeżego oregano. Rękaw zamykamy, tak aby pozostała w nim spora przestrzeń. Mięso pieczemy 30 minut. Po upieczeniu kroimy na plasterki i polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo dobra :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, ile razy już to robiłam? Ze 20? :) Za każdym razem super, całej rodzinie smakuje. Mnóstwo osób pytało o przepis. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje i dziękuję za miły komentarz :-)

      Usuń

Wydrukuj przepis