sobota, 9 listopada 2013

Chleb z suszonymi figami i pieprzem

W sobotni leniwy poranek polecam na śniadanie chleb z suszonymi figami i pieprzem. Kiedy kupiłam kilka dni temu suszone figi wiedziałam, że muszę wypróbować ten chleb. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Pieczywo. Figi nadają mu ciekawego słodkiego smaku, a pieprz dobrze go uzupełnia. 
A ten zapach unoszący się podczas pieczenia, ta chrupiąca skórka... Bardzo smaczny, zatem bardzo polecam!



Składniki:
450 g mąki pszennej
330 ml ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
150 g suszonych fig
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cukru

Wykonanie:
Do 100 ml wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek, rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 7 do 10 minut (może być trochę kleiste). Przekładamy do większej miski, nakrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Na dole piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę na 200 st. C. Ciasto wyrabiamy przez chwilę i dodajemy do niego pokrojone suszone figi, wgniatamy je. Ciasto wykładamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę. Zostawiamy na 15 minut, bez przykrycia. Oprószamy mąką i pieczemy 50 minut. 

Smacznego! 







1 komentarz:

Wydrukuj przepis