sobota, 28 grudnia 2013

Pizza FARMERA

Do zrobienia dobrej pizzy wcale nie potrzeba specjalnego pieca, wystarczy nasz domowy piekarnik. Ważne jest to, aby włączyć go odpowiednio wcześniej. Pizza powinna zostać włożona do niego dopiero jak jest porządnie nagrzany. I oczywiście dobrze wyróbmy ciasto, dajmy mu też urosnąć w ciepłym miejscu.
Pizza FARMERA z dodatkiem wędzonej kiełbasy, cebuli, pomidorków koktajlowych, żółtego sera. Z idealnym cienkim chrupiącym spodem. Bardzo dobra - polecam! :-)


Składniki (2 pizze):
Ciasto:
350 mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
180 ml lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru

odrobina oliwy do posmarowania ciasta

Farsz:
100 g wędzonej kiełbasy
80 g żółtego sera
1 cebula
80 g kukurydzy z puszki
10 pomidorków koktajlowych

Sos do pizzy: 1/2 puszki pomidorów, 1 mała cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i szczypta pieprzu

odrobina oliwy i mąki - do posmarowania i oprószenia blachy

Wykonanie:
Połowę wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej drożdże i cukier - odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie drożdże spienią się).
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, oliwę z oliwek, pozostałą część podgrzanej wody, rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je minimum 10 minut. Wkładamy do miseczki, wierzch smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

Sos pomidorowy: Cebulę drobno kroimy i smażymy na 1 łyżce oliwy z oliwek około 3 minut. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy je 15 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy oregano, sól i pieprz.

Farsz: kiełbasę kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka, pomidorki na połówki lub w ósemki, żółty ser trzemy na grubych oczkach tarki.

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 250 st. C. W tym czasie wyjmujemy wyrośnięte ciasto, dzielimy na 2 porcje i każdą jeszcze chwilę zagniatamy. Każdą pizzę rozwałkowujemy na cienki placek (o średnicy około 28 cm), który przekładamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oliwy z oliwek i oprószoną mąką. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Rozkładamy plasterki kiełbasy, cebulę, pomidorki, kukurydzę. Wierzch oprószamy startym żółtym serem.

Każdą pizzę pieczemy około 12-14 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis