sobota, 1 marca 2014

Deser z mascarpone "bananowa stracciatella"

Szybki deser z mascarpone, bananów, mlecznej czekolady, z dodatkiem bitej śmietany. Chciałam napisać, że to przydatny przepis, kiedy pojawią się niespodziewani goście... Ale czy w dzisiejszych czasach tacy bywają? :-) Kiedy byłam małą dziewczynką w sobotnie czy niedzielne popołudnia takich niespodziewanych gości wręcz można było spodziewać się. Napiszę zatem, że to prosty przepis na szybki deser, ot :-)
Lekki i słodki. Polecam!



Składniki (6 porcji):
250 g mascarpone
1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
2 banany
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżki cukru pudru

1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru

2 kostki czekolady
6 rurek waflowych

Wykonanie:
Banany kroimy na mniejsze kawałki (zostawiając odrobinę do przybrania deseru). Wkładamy je do miski, dodajemy mascarpone, jogurt grecki i cukier puder, ucieramy mikserem, aż składniki połączą się, a masa będzie gładka. Dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki mleczną czekoladę, mieszamy całość łyżką.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno.
Do małych szklanek przekładamy deser, na wierzch kładziemy bitą śmietanę, oprószamy startą na tarce czekoladą, dekorujemy plasterkami banana. Do każdego deseru wkładamy przełamane na pół rurki waflowe. Od razu podajemy.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis