Chleb, do którego minimum 12 godzin przed upieczeniem przygotowujemy zaczyn. Możemy zrobić go wieczorem i następnego dnia rano upiec chleb albo zaczyn przygotować wcześnie rano przed pracą, a po powrocie chleb upiec na kolację.
Pewnym niecodziennym dodatkiem jest tu kefir, który dodajemy do zaczynu.
Chleb ma chrupiącą skórkę i jest przepyszny :-) Polecam!
Pewnym niecodziennym dodatkiem jest tu kefir, który dodajemy do zaczynu.
Chleb ma chrupiącą skórkę i jest przepyszny :-) Polecam!
Zaczyn:
150 g mąki pszennej razowej
180 ml chłodnej wody
200 ml kefiru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka mleka
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka mleka
1 łyżka siemienia lnianego
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do misy, dodajemy wodę, kefir, drożdże i cukier trzcinowy, mieszamy wszystko łyżką, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na minimum 12 godzin.
Po tym czasie zakwas powinien mieć pęcherzyki powietrza na powierzchni. Dodajemy do niego mąkę pszenną i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 5 do 10 minut. Kulę ciasta przekładamy do miski natłuszczonej oliwą z oliwek, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je, zagniatamy przez chwilę i formujemy z niego kulę, lekko spłaszczamy i oprószamy mąką. Przekładamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę, przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Chleb smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem lnianym, nacinamy nożem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 220 st. C przez 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 200 st. C, przykrywamy chleb folią aluminiową i pieczemy dalej 30 minut (łączny czas pieczenia 45 minut). Chleb studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz