piątek, 24 stycznia 2014

Paszteciki z ciasta francuskiego z fetą i papryką

Z gotowego ciasta francuskiego można zrobić nie tylko tradycyjne paszteciki z parówkami i serem czy szpinakiem. Można trochę pokombinować z nadzieniem i ich kształtem. Dzisiaj proponuję pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w kształcie ślimaczków, z nadzieniem z fety, żółtej papryki, szpinaku, cebuli i odrobiną tymianku. Bardzo smaczne na ciepło, można je też wykorzystać jako przekąskę na zimno na przyjęcie. Polecam!


Składniki (10 sztuk):
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g fety
1 żółta papryka
1/2 cebuli
garść świeżego szpinaku (u mnie 40 g)
1 łyżka śmietany 12%
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:
Odrywamy łodyżki od liści szpinaku i podsmażamy go przez minutę na suchej patelni, aż szpinak zwiędnie, lekko go studzimy i kroimy drobno.
Paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy ją razem z cebulą bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej paprykę z cebulą przez około 5 minut.
Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niej śmietanę, paprykę z cebulą, szpinak, tymianek, szczyptę pieprzu. Mieszamy dokładnie.
Wyciągamy ciasto francuskie z lodówki, rozwijamy i smarujemy równomiernie całą jego powierzchnię nadzieniem. Zwijamy w rulon od strony krótszego boku. Kroimy ostrym nożem na plasterki grubości ok. 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C przez 16 do 18 minut.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Prosta i pyszna przekąska ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis! Szybka i smaczna przekąska :)
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis