Klasyczna pizza z szynką, pieczarkami i cebulą. Dla fanów klasycznego smaku pizzy. Z przepisem na chrupiące cienkie ciasto, dobrze już znane na tym blogu. Dobra na weekendową kolację. Polecam!
Składniki (2 pizze o średnicy 25 cm):
Ciasto:
350 g mąki pszennej
350 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
180 ml lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Farsz:
200 g pieczarek
140 g szynki
120 g żółtego sera
1/4 cebuli
Farsz:
200 g pieczarek
140 g szynki
120 g żółtego sera
1/4 cebuli
Sos do pizzy: 200 g pomidorów z puszki, 1/2 cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu
dodatkowa odrobina oliwy z oliwek i mąki
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Połowę wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier - odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie drożdże spienią się). Do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek, pozostałą część podgrzanej wody, rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je minimum 10 minut. Wkładamy do miseczki, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie z oliwek około 3 minut. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy je 15 minut, często mieszając. Powinny odparować, tak żeby sos był dość gęsty. Na koniec dodajemy oregano, sól i pieprz.
Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je przez 3 minuty na suchej patelni. Ser kroimy w cieniutkie plasterki, a cebulę w półtalarki.
Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie z oliwek około 3 minut. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy je 15 minut, często mieszając. Powinny odparować, tak żeby sos był dość gęsty. Na koniec dodajemy oregano, sól i pieprz.
Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je przez 3 minuty na suchej patelni. Ser kroimy w cieniutkie plasterki, a cebulę w półtalarki.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 250 st. C. W tym czasie wyjmujemy wyrośnięte ciasto, dzielimy na 2 porcje i każdą jeszcze chwilę zagniatamy. Każdą pizzę rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Przekładamy je na blaszki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek i oprószone mąką.
Pizze smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Na pizze rozkładamy farsz: szynkę, żółty ser, pieczarki i cebulę. Pieczemy 14 minut.
Smacznego!
Pizze smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Na pizze rozkładamy farsz: szynkę, żółty ser, pieczarki i cebulę. Pieczemy 14 minut.
Smacznego!
Mniam ... domowa pizza nie ma chyba nic lepszego :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Idealna pizza, wygląda tak apetycznie, że od samego patrzenia na nią zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń