niedziela, 23 marca 2014

Bułki z mąki pełnoziarnistej II

Dobre bułki. Z mąki pszennej i pełnoziarnistej. Posypane pestkami dyni.
Polecam! :-)



Składniki (5 bułek):
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki wody
2 czubate łyżki mleka w proszku
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

1 łyżka mleka
2 łyżki pestek dyni

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Wodę lekko podgrzewamy i dodajemy do niej pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, mleko w proszku, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Zarabiamy ciasto i wyrabiamy je do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski, zarabiamy jeszcze przez chwilę i dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy okrągłą bułkę. Układamy je na lekko natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Bułki smarujemy mlekiem, posypujemy pestkami dyni i pieczemy 25 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis