wtorek, 18 marca 2014

Łosoś w cieście francuskim

Pieczony w piekarniku łosoś w cieście francuskim. Rybę marynujemy w pietruszkowym pesto. Całość świetnie komponuje się. Chociaż pesto z natki pietruszki jest samo w sobie dość intensywne w smaku, w tej potrawie łagodnieje i nadaje ciekawego smaku łososiowi.
Danie proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Polecam!


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
350 g świeżego filetu z łososia
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżek ziaren słonecznika
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 żółtko

Wykonanie:
Natkę pietruszki dość drobno kroimy, przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, 4 łyżki ziaren słonecznika, sok z limonki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Całość blendujemy.
Łososia płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Oddzielamy go od skóry i kroimy na wąskie paseczki (u mnie długości 5 cm). Kawałki łososia obtaczamy dokładnie w pietruszkowym pesto i odstawiamy na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, rozwijamy je i przekrawamy na pół. Na każdym płacie ciasta rozkładamy kawałki łososia z pesto, zwijamy każdy kawałek w rulon. Końce zlepiamy, a wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy 2 łyżkami ziaren słonecznika. Pieczemy 25 minut (po 15 minutach przykrywamy folią aluminiową).

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam tak przyrządzonego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm aż od samego patrzenia ślinka cieknie <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis