niedziela, 10 sierpnia 2014

makaron z kurczakiem i bakłażanem

W Poznaniu trwa właśnie filmowy tydzień. Transatlantyk. Filmów od koloru do wyboru... na gotowanie trochę mało czasu :-) Dzisiejsze danie zrobimy w 30 minut. W sam raz, jeśli chcemy przygotować szybki obiad :-)
Motywem przewodnim dzisiejszej potrawy jest bakłażan. Bakłażany nie należą do zbyt popularnych warzyw w Polsce. Trochę szkoda, bo mają ciekawy smak i mogą stanowić składnik wielu obiadowych potraw. Po ostatnim przepisie na makaron z bakłażanem i pomidorami dzisiaj zestawiamy jego smak z kurczakiem i szpinakiem. Makaron świderki, smażone kawałki kurczaka, do smaku dodajemy trochę szpinaku, a całość oprószamy startym na tarce serem grana padano. Bardzo smaczne danie, zatem polecam!


Składniki (2 porcje):
180 g makaronu świderki
1 bakłażan
1 pojedynczy filet z kurczaka
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
duża szczypta estragonu
szczypta czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz

starty na tarce ser grana padano do oprószenia dania

Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu (ma być al dente - 7 do 8 minut). Przy odcedzaniu na durszlaku pozostawiamy 3 łyżki wody.
W tym czasie pierś z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, odkrawamy niedoskonałości i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do niego 1 łyżkę sosu sojowego, dużą szczyptę czerwonej słodkiej papryki oraz po szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy i pozostawiamy na chwilę. 
Szpinak płuczemy i podsmażamy na patelni do czasu, aż liście zwiędną. Studzimy i drobno kroimy.
Bakłażana kroimy w drobną kostkę.
Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i dość często mieszając smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy bakłażana i  smażymy dalej przez 7 minut. Pod koniec dodajemy szpinak, 1 łyżkę sosu sojowego, estragon, szczyptę soli i 3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Następnie dodajemy makaron, mieszamy potrawę i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Przekładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i startym na tarce serem grana padano. Od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis