niedziela, 4 grudnia 2016

ciasto podwójnie czekoladowe


W poszukiwaniu przepisu na bardzo czekoladowe ciasto trafiłam na przepis Jamie z "my baking addiction" Bardzo czekoladowe ciasto. Ciężkie, bardzo wilgotne. Oprócz sporej ilości ciemnego kakao dodajemy do niego czarną kawę. Ciasto przekładamy czekoladowym maślanym kremem. Dla czekoladoholików - bomba! Pewnie też i kaloryczna, ale co tam... Jeden kawałek nie zaszkodzi ;-)

Moje ciasto piekłam w jednej foremce, następnie przekrawałam je na pół i przekładałam kremem. Z uwagi na to, że nie ma ono charakteru biszkoptu, a jest bardziej ciężkie i przygotowuje się je podobnie do muffinek - radziłabym upiec je w dwóch okrągłych blaszkach o tej samej średnicy, a następnie położyć je jeden na drugim łącząc kremem czekoladowym. Ciasto jest ciężkie - trzeba po prostu uważać, aby środek był upieczony. Piekłam je 55 minut, na 15 minut przed końcem pieczenia przykryłam folią aluminiową. 

Bardzo smaczna dawka podwójnie czekoladowego ciasta :-) Do tego bardzo oryginalna w smaku, zapisuję na listę "do powtórzenia
Polecam!

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 24 cm):

(uwaga: przepis pochodzi z amerykańskiego bloga, gdzie składniki odmierza się kubeczkami/szklankami (tzw.cup). Należy przygotować filiżankę/kubeczek, do którego mieści się 130 g mąki - to trochę mniej niż szklanka. Ja wykorzystałam do tego filiżankę od kawy. Wszystkie składniki odmierzamy następnie tą samą filiżanką)

ciasto:

1 i 3/4 filiżanki mąki pszennej
2 filiżanki drobnego cukru
3/4 filiżanki ciemnego gorzkiego kakao
1 filiżanka naparu z mocnej kawy (zaparzamy ją wcześniej i studzimy)
1 filiżanka jogurtu naturalnego lub kefiru
1/2 filiżanki oleju
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
kilka kropel esencji z wanilii

krem czekoladowy

1 filiżanka masła 
2 filiżanki cukru pudru
3 czubate łyżki ciemnego gorzkiego kakao
ok. 6 łyżek śmietanki 30%
kilka kropel olejku migdałowego

płatki czekoladowe do ozdobienia wierzchu ciasta (u mnie z mlecznej i białej czekolady)


Wykonanie:

Składniki dzielimy na mokre i suche. Do jednej miski dodajemy przesianą przez sito mąkę, gorzkie kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól - dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy składniki mokre: olej, zimy napar z kawy, jogurt naturalny, jajka, esencję z wanilii. Mokre składniki ucieramy mikserem przez około 1 minutę, następnie dodajemy składniki suche i ucieramy mikserem na wolnych obrotach przez jeszcze jedną minutę.

Okrągłą foremkę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez ok. 55-60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową.
Możemy również ciasto podzielić na dwie równe części i upiec w dwóch foremkach o tej samej średnicy. Pieczemy je wówczas po około 35-40 minut każde. Ten sposób bardziej polecam (unikniemy ryzyka, że ciasto będzie niedopieczone w środku).

Przygotowujemy krem. Miękkie masła ucieramy przez 5 minut, następnie dodajemy przesiane przez sito cukier puder oraz gorzkie kakao i olejek migdałowy. Ucieramy przez chwilę mikserem (uważając aby suche składniki nie uleciały w powietrze). Dodajemy śmietankę i ucieramy do czasu, aż krem będzie gładki i puszysty (około 3-5 minut). Jeśli krem jest zbyt rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę dodatkowej śmietanki.

Ciasto czekoladowe przekrawamy na pół, smarujemy jedną część połową kremu, a następnie przykrywamy drugą częścią, a resztą kremu smarujemy wierzch (jeśli piekliśmy dwa ciasta - wierzch jednego smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem i smarujemy pozostałym kremem). Posypujemy dla ozdoby płatkami czekoladowymi lub startą na grubych oczkach tarki czekoladą (mleczną i/lub białą).

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis