niedziela, 15 października 2017

ciastka z masłem orzechowym


Jeśli lubicie masło orzechowe... to przepis w sam raz dla Was :-) Kruche, słodkie ciastka z dodatkiem masła orzechowego i kawałków białej czekolady. 

W naszym domu głosy na ich temat były podzielone, może właśnie przez to, że nie wszyscy lubią smak masła orzechowego. Dla mnie... bardzo dobre! Z pewnością jeszcze je powtórzę ;-) 


Składniki (ok. 12-14 sztuk, na 1 dużą blaszkę):
250 g mąki pszennej
150 g masła orzechowego
80 g masła
140 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g białej czekolady

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, mieszamy i dodajemy pozostałe składniki: masło orzechowe, masło, cukier trzcinowy, jajka. Ręką zagniatamy ciasto. Formujemy małe kulki (wielkości małego jajka), spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Białą czekoladę siekamy dość drobno, kawałki czekolady rozkładamy na powierzchni ciastek i wciskamy je w ciasto. 

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 17 minut. W trakcie pieczenia dwa razy otwierałam piekarnik i dużą łyżką spłaszczałam ciastka (poprzez jedno naciśnięcie łyżką środka ciastka).

Studzimy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis