niedziela, 15 września 2013

Minifocaccie z rukolą, cebulą i pomidorem oraz oliwkami, brie i rozmarynem

Focaccia... przysmak, który kojarzy się z gorącą Italią. A jak Italia... to wakacje. Za oknem pada deszcz, więc dzisiejszy przepis może przywołać miłe wakacyjne wspomnienia :-)
Przepis na ciasto pochodzi z książki Pieczywo C. Bardi, T. Morris





Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
320 ml ciepłej wody
szczypta cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz 1:
pół pomidora
garść rukoli
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz

Farsz 2:
10 zielonych oliwek
50 g sera brie
rozmaryn

Wykonanie:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 120 ml ciepłej wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, resztę wody, oliwę oraz drożdżowy rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Wkładamy do dużej miski posmarowanej oliwą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).

Przygotowujemy farsz:
farsz 1: rukolę płuczemy, odrywamy grube łodyżki i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ok. 5 minut na patelni z łyżką oliwy. Pomidora kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu.
farsz 2: oliwki kroimy w plasterki, ser brie na małe kawałki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy 1 minutę i dzielimy na małe porcje. Mnie wyszło ich 13. Blaszkę smarujemy oliwą, posypujemy mąką i układamy focaccie, lekko je rozpłaszczając. Na połowie rozkładamy farsz z rukolą, na drugiej połowie rozkładamy oliwki, ser brie i posypujemy rozmarynem. Dociskamy, aby podczas pieczenia farsz nie spadł.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis