sobota, 14 września 2013

Tarta z mięsem mielonym i bakłażanem

Mały eksperyment "tartowy"... Bardzo dobry mięsny farsz, nie mogło się nie udać... 
Polecam...


Składniki:
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mineralnej wody gazowanej

Farsz:
500 g mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki)
3 suszone pomidory
100 ml czerwonego wytrawnego wina
pół papryczki chili
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki sosu sojowego
ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki cukru
po 1 łyżeczce: czerwonej słodkiej papryki, rozmarynu i cynamonu
sól i pieprz do smaku

1 mały bakłażan (ok 300 g)
5 pomidorków koktajlowych

Wykonanie:
Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy, kulę ciasta owiniętą w woreczek wkładamy na ok. 30-60 minut do lodówki, następnie rozwałkowujemy i wykładamy do foremki na tartę lub naczynia żaroodpornego o okrągłym kształcie. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. C ok. 20 minut.

Bakłażana kroimy na cienkie plasterki, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, lekko solimy i grillujemy w piekarniku ok. 20 minut w 200 st. C.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Po kilku minutach do smażącej się cebuli dodajemy drobno pokrojone: czosnek, papryczkę chili i imbir. Kiedy wszystko ładnie podsmaży się dodajemy mięso mielone, chwilę smażymy, a następnie dolewamy wino. Mięso często mieszamy, po ok. 6 minutach dodajemy suszone pomidory i pozostałe przyprawy: paprykę, rozmaryn, cynamon, cukier oraz koncentrat pomidorowy, solimy i pieprzymy. Smażymy jeszcze ok. 3 minuty.

Na podpieczony spód układamy warstwę bakłażana, następnie połowę mięsnego farszu, znowu bakłażana i pozostałe mięso. Na wierzchu układamy przepołowione pomidorki koktajlowe, posypujemy lekko rozmarynem.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180 st. C.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis