poniedziałek, 16 września 2013

Spaghetti z pietruszkowym pesto

Co można wyczarować z pęczka pietruszki? To niesamowite, jak czasem niewiele potrzeba by stworzyć pyszny obiad :-)



Składniki:
160 makaronu spaghetti (waga makaronu przed ugotowaniem)
pęczek pietruszki (waga po odcięciu łodyg 50 g)
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
7 łyżek oliwy z oliwek
1 niepełna łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz
ser grana padano do posypania
kilka pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Pietruszkę kroimy i wsypujemy do pojemnika od blendera razem z pestkami słonecznika i dyni, oliwą, octem balsamicznym, szczyptą soli - wszystko blendujemy na gładką masę.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z pesto, podajemy od razu posypane startym grana padano i przybrane pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis