Ciasteczka imbirowe... miękkie i pachnące. Bardzo dobre świeże, nadają się też do przechowywania w metalowej puszce. Idealne do popołudniowej herbaty. Polecam!
Składniki (25 ciasteczek):
200 g mąki pszennej
110 g masła
70 g cukru trzcinowego
10 g cukru waniliowego
1 jajko
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub/i cytrynowej
3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Masło razem z cukrem i cukrem waniliowego ucieramy mikserem 3 minuty, dodajemy jajko i miksujemy jeszcze około 2 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy imbir, kandyzowaną skórkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i masę masłową. Zagniatamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formujemy małe kulki z ciasta i układamy je na natłuszczonej blaszce oprószonej mąką. Ciasteczka spłaszczamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz