czwartek, 10 października 2013

Spaghetti żółto-zielone

Usłyszałam dzisiaj: "Pycha"! Makaron, który zaskoczył swoim smakiem, a właściwie połączeniem smaków :-) Ostateczny pomysł na niego zrodził się w mojej głowie tuż przed jego przyrządzeniem. Podsmażona na maśle kukurydza, groszek, lazur, orzechy i ziarna. Polecam, a nawet bardzo polecam :-)



Składniki:
200 g makaronu spaghetti (waga przed ugotowaniem)
150 g groszku (u mnie konserwowy, ale równie dobrze można dodać mrożony)
100 g ziaren z kolby kukurydzy
100 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka pestek słonecznika
sól i pieprz do smaku
ser grana padano do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Orzechy włoskie, płatki migdałowe, pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni kilka minut (aż staną się chrupiące).

Makaron gotujemy al dente.

Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy ziarna kukurydzy, smażymy często mieszając około 7-10 minut, aż kukurydza stanie się złocista. Dodajemy groszek, ugotowany makaron, pokrojony na kawałki ser pleśniowy, mieszankę orzechów i pestek, oliwę, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Na małym ogniu podgrzewamy danie, aż ser dokładnie rozpuści się i wymiesza z makaronem. Wykładamy na talerze i posypujemy odrobiną startego grana padano.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis