czwartek, 24 października 2013

Dyniowe bułki

Dzisiaj pozostajemy w dyniowych klimatach i pieczemy dyniowe bułki. Przyznam szczerze, że trochę eksperymentowałam z tymi bułkami :-) Ciasto trochę podobne do ciasta na focaccię. Dodatek pieczonej dyni mógł okazać się ryzykowny. Ale... bułki są wyśmienite! Miękkie w środku, z chrupiącą skórką, o ładnym żółtym kolorze. Polecam!


Składniki (9 bułek):
600 g mąki pszennej
250 g upieczonej dyni*
250 g wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania bułek
3 łyżki pestek dyni do posypania
dodatkowa odrobina mąki potrzebna przy formowaniu bułek

Wykonanie:
Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier i pokruszone drożdże, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, oliwę, upieczoną dynię i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je kilka minut drewnianą łopatką (jest kleiste). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).

Ciasto po wyrośnięciu wyrabiamy jeszcze przez minutę i formujemy z niego 9 okrągłych bułek (od czasu do czasu obsypujemy dłonie mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste). Układamy je na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek i oprószonej mąką. Odstawiamy na 20 minut przykryte papierowym ręcznikiem. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut.

Smacznego!



* dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 12 minut

2 komentarze:

  1. Prześliczny mają kolorek! Dyniowe pieczywo zdecydowanie jest fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żółciutkie i puszyste - najlepsze bułeczki na leniwy poranek :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis