W jesiennym gotowaniu nie może zabraknąć dyni. Dzisiaj występuje w towarzystwie kruchego ciasta, krakowskiej kiełbasy i boczku. Danie niezwykle smaczne, podobno jest to kulinarny strzał w dziesiątkę :-) Skorzystajcie póki dyni pod dostatkiem :-)
Danie zainspirowane przepisem ze Zdrowej kuchni prosto z targu. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto:
280 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek zimnej wody
Farsz:
600 g dyni
180 g kiełbasy krakowskiej
80 g wędzonego boczku
1 mała cebula
60 g żółtego sera
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek tymianku
żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka do posmarowania tarty
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Usuwamy z dyni pestki i skórkę, kroimy na małe kawałki i rozkładamy równomiernie na blaszce. Skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek, lekko solimy i pieczemy 12 minut (waga dyni po upieczeniu to około 330 g).
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, olej słonecznikowy, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Szybko zagniatamy. Kulę ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy na patelnię cebulę, smażymy ją 2 minuty, dodajemy boczek, smażymy kolejne 3 minuty, na końcu dokładamy kiełbasę, podsmażamy jeszcze 4 minuty.
Do upieczonej dyni dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując odrobiną mąki rozwałkowujemy. Przenosimy je na blaszkę posmarowaną odrobiną oliwy z oliwek i oprószoną mąką. Na środek wykładamy farsz, pozostawiając wolne kilkucentymetrowe brzegi. Farsz posypujemy startym żółtym serem, zawijamy brzegi ciasta do środka, tak aby przykrywały z każdej strony farsz na około 1 lub 2 cm. Na wierzchu układamy kilka gałązek tymianku, ciasto smarujemy żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 35 minut.
Smacznego!
Bardzo smakowita ta tarta :)
OdpowiedzUsuń