piątek, 25 października 2013

Spaghetti aglio e olio

Warto mieć w swoim zeszycie z przepisami kilka dań szybkich i prostych. Czasem tak na wszelki wypadek, gdy przybędą niespodziewani goście albo po prostu - gdy nie mamy czasu lub ochoty na długie gotowanie.
W mojej wersji spaghetti aglio e olio (czosnek i oliwa) zawiera szalotkę i czerwoną paprykę. Klasyczna włoska wersja tego spaghetti, rodem z Abruzji, jej nie zawiera. Najstarsze przepisy włoskie nie przewidywały również grana padano czy parmezanu. Ale pewnie różnych wersji potraw może być tyle ilu kucharzy. A ja lubię modyfikować przepisy :-) 
Sedno smaku tkwi czasem w prostocie. Polecam!



Składniki (2 porcje):
250 g makaronu spaghetti
1 zielona papryczka chilli
1/4 czerwonej papryki
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
grana padano lub parmezan do posypania

Wykonanie:
Spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Paprykę i papryczkę chilli bardzo drobno kroimy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, szalotkę na cienkie półtalarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy papryczkę chilli, czerwoną paprykę, czosnek i szalotkę. Podsmażamy często mieszając około 3 minut. Dodajemy na patelnię makaron, natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy minutę lub dwie. Wykładamy na talerze, posypujemy startym na tarce grana padano lub parmezanem i od razu podajemy.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis