Weekendowe śniadania to wręcz takie małe rytuały. Wreszcie można wyspać się po całym tygodniu, wypić nieśpiesznie poranną kawę, upiec świeże bułki, poleniuchować, zrobić na śniadanie sałatkę... Dzisiejsza sałatka jest szybka w wykonaniu, a jaka smaczna. Polecam!
3 ugotowane jajka
1 dojrzałe awokado
1 ogórek małosolny
4 rzodkiewki
1/2 małej cebulki
rukola
Sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12% lub 18%, 1 łyżka pokrojonego koperku, sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka i rzodkiewki kroimy na ćwiartki, awokado na małe kawałki, ogórka małosolnego na plasterki, cebulę w piórka. Na talerzach układamy rukolę, na to kawałki jajek, awokado, ogórka, rzodkiewkę i cebulkę. Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy koperek oraz szczyptę soli i pieprzu - mieszamy. Sos podajemy w osobnej miseczce, polewamy nim sałatkę tuż przed jedzeniem.
Smacznego!
awokado z jajkiem to jedno z moich ulubionych połączeń w sałatce!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuń