sobota, 16 listopada 2013

Bułki z sezamem

Bardzo dobre bułki. Miękkie, delikatne, lekkie, o mlecznym smaku.  Nie może ich zabraknąć w domowej piekarni. Polecam!


Składniki (8 bułek):

400 g mąki pszennej
200 ml mleka
15 g świeżych drożdży
50 g masła
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru

sezam, 1/2 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowa odrobina mleka


Wykonanie:


Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 10 minut, aż rozczyn spieni się. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone na kawałki masło, sól, śmietanę oraz rozczyn z drożdży. Zagniatamy do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta (około 10 minut). Pozostawiamy na ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu w miseczce przykrytej bawełnianym ręcznikiem.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 20 na 40 cm. Każdy prostokąt dzielimy na cztery części, każdą część zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego boku i zwijamy na kształt ślimaka.

Bułki układamy na blaszce posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek i oprószonej mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (przykryte ręcznikiem kuchennym). Smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 25 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis