sobota, 16 listopada 2013

Sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Zdrowa sałatka z awokado, mozzarellą, suszonymi pomidorami, sałatą, podprażonymi pestkami słonecznika i lekkim sosem jogurtowo-śmietanowym. Świetna na śniadanie ze świeżą bułką. Polecam!



Składniki (2 porcje):
1 dojrzałe awokado
125 g mozzarelli z zalewy
6 kawałków suszonych pomidorów
garść mieszanki różnych sałat
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany 12%
2 łyżki podprażonych ziaren słonecznika
kilka kropel soku z cytryny
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
Kroimy na kawałki awokado, mozzarellę i suszone pomidory. Awokado skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. W miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt grecki, śmietanę, odrobinę soli i kolorowego pieprzu. 
Na dwóch talerzach rozkładamy sałatę, awokado, suszone pomidory, mozzarellę. Polewamy sosem jogurtowo-śmietanowym. Oprószamy odrobiną soli i kolorowego pieprzu. Posypujemy podprażonymi ziarnami słonecznika. Od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis