Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem, z pomidorowym bazyliowym sosem i sosem beszamelowym. Bardzo smaczna wersja tradycyjnego cannelloni z dodatkiem szpinaku. Polecam na włoski obiad z lampką czerwonego wina.
Składniki:
18 rurek makaronu cannelloni
100 g żółtego sera (np. tylżyckiego)
Farsz:
500 g mięsa mielonego
170 g mrożonego szpinaku (waga po rozmrożeniu i odciśnięciu wody)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2/3 dużej cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1/3 dużej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
30 g masła
30 g mąki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Farsz: szpinak rozmrażamy i podsmażamy kilka minut na patelni. Odciskamy nadmiar wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy ją kilka minut, dodajemy mięso mielone. Smażymy mięso często mieszając około 20 minut. W połowie smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, a pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Lekko studzimy i mieszamy ze szpinakiem.
Sos pomidorowy: rozgrzewamy w małym garnku oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy i kilka minut ją podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy bazylię, szczyptę soli i pieprzu.
Sos beszamelowy: rozpuszczamy w garnku masło i dodajemy do niego mąkę, podsmażamy około 1 minutę energicznie mieszając. Wlewamy mleko, zagotowujemy, cały czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy z kuchenki, kiedy sos stanie się aksamitnie gęsty.
Żaroodporną formę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Wykładamy połowę sosu pomidorowego i dokładnie rozprowadzamy go po dnie naczynia. Rurki nadziewamy farszem (np. zatykając jeden koniec rurki dwoma palcami - farsz nakładamy małą łyżeczką od czasu do czasu wciskając farsz do środka jej drugą stroną). Rurki układamy w naczyniu. Wykładamy na makaron sos beszamelowy, a następnie pozostałą połowę sosu pomidorowego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 40 minut (pod koniec pieczenia jeśli ser zaczyna się zbyt mocno rumienić możemy przykryć naczynie folią aluminiową).
pycha idealny przepis nie tylko na włoski obiad ale również na włoską kolację;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam,czy farsz czuć bardzo czosnkiem ? Czy zamiast niego można dać więcej cebuli niż czosnku ? Jeśli tak to w jakich proporcjach? I czy jak bym chciała dać kupny sos pomidorowy to jaką musi mieć pojemność ?
OdpowiedzUsuńNie czuć bardzo czosnkiem, zdecydowanie polecałabym jego dodanie. Jeśli bez czosnku, proponuję pokroić całą cebulę. 400-450 ml passaty pomidorowej zastąpi puszkę pomidorów. Pozdrawiam :-)
UsuńOk, a jeżeli bym pominela szpinak to mimo wszystko nie byłoby czuć tak bardzo czosnkiem ? I jeżeli chcę dać całą cebulę to ile wtedy dać czosnku ?
UsuńA czy można dać zamiast Passaty sos bolonski ? I jak chcę dać całą cebulę to ile wtedy czosnku ?
UsuńProponuję nie rezygnować ze szpinaku. Jeśli bez czosnku - ewentualnie 1/2 cebuli więcej niż w przepisie. Gotowy sos boloński niepotrzebny, wystarczy zwykła passata pomidorowa 😊
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. O ile nieco podobną lasagne robiłam już wielokrotnie, to cannelloni pierwszy raz i przyznam, że pierwszy raz odważyłam się zapiec makaron bez wcześniejszego podgotowania. Z pozytywnym wynikiem. Ciekawe, czy przy makaronie lasagne również taki sposób przygotowania by się sprawdził...
OdpowiedzUsuńTrzymaj kciuki, chcę zrobić w wersji tortowej w tortownicy...
OdpowiedzUsuń