niedziela, 10 listopada 2013

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem, z pomidorowym bazyliowym sosem i sosem beszamelowym. Bardzo smaczna wersja tradycyjnego cannelloni z dodatkiem szpinaku. Polecam na włoski obiad z lampką czerwonego wina.



Składniki:
18 rurek makaronu cannelloni
100 g żółtego sera (np. tylżyckiego)

Farsz:

500 g mięsa mielonego
170 g mrożonego szpinaku (waga po rozmrożeniu i odciśnięciu wody)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2/3 dużej cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1/3 dużej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz

Sos beszamelowy:

2 szklanki mleka
30 g masła
30 g mąki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu


Wykonanie:
Farsz: szpinak rozmrażamy i podsmażamy kilka minut na patelni. Odciskamy nadmiar wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy ją kilka minut, dodajemy mięso mielone. Smażymy mięso często mieszając około 20 minut. W połowie smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, a pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Lekko studzimy i mieszamy ze szpinakiem. 
Sos pomidorowy: rozgrzewamy w małym garnku oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy i kilka minut ją podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy bazylię, szczyptę soli i pieprzu.
Sos beszamelowy: rozpuszczamy w garnku masło i dodajemy do niego mąkę, podsmażamy około 1 minutę energicznie mieszając. Wlewamy mleko, zagotowujemy, cały czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy z kuchenki, kiedy sos stanie się aksamitnie gęsty. 

Żaroodporną formę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Wykładamy połowę sosu pomidorowego i dokładnie rozprowadzamy go po dnie naczynia. Rurki nadziewamy farszem (np. zatykając jeden koniec rurki dwoma palcami - farsz nakładamy małą łyżeczką od czasu do czasu wciskając farsz do środka jej drugą stroną). Rurki układamy w naczyniu. Wykładamy na makaron sos beszamelowy, a następnie pozostałą połowę sosu pomidorowego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 40 minut (pod koniec pieczenia jeśli ser zaczyna się zbyt mocno rumienić możemy przykryć naczynie folią aluminiową).

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. pycha idealny przepis nie tylko na włoski obiad ale również na włoską kolację;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,czy farsz czuć bardzo czosnkiem ? Czy zamiast niego można dać więcej cebuli niż czosnku ? Jeśli tak to w jakich proporcjach? I czy jak bym chciała dać kupny sos pomidorowy to jaką musi mieć pojemność ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć bardzo czosnkiem, zdecydowanie polecałabym jego dodanie. Jeśli bez czosnku, proponuję pokroić całą cebulę. 400-450 ml passaty pomidorowej zastąpi puszkę pomidorów. Pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Ok, a jeżeli bym pominela szpinak to mimo wszystko nie byłoby czuć tak bardzo czosnkiem ? I jeżeli chcę dać całą cebulę to ile wtedy dać czosnku ?

      Usuń
    3. A czy można dać zamiast Passaty sos bolonski ? I jak chcę dać całą cebulę to ile wtedy czosnku ?

      Usuń
    4. Proponuję nie rezygnować ze szpinaku. Jeśli bez czosnku - ewentualnie 1/2 cebuli więcej niż w przepisie. Gotowy sos boloński niepotrzebny, wystarczy zwykła passata pomidorowa 😊

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. O ile nieco podobną lasagne robiłam już wielokrotnie, to cannelloni pierwszy raz i przyznam, że pierwszy raz odważyłam się zapiec makaron bez wcześniejszego podgotowania. Z pozytywnym wynikiem. Ciekawe, czy przy makaronie lasagne również taki sposób przygotowania by się sprawdził...

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzymaj kciuki, chcę zrobić w wersji tortowej w tortownicy...

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis