niedziela, 10 listopada 2013

Green curry z kurczakiem i zielonym groszkiem

Dzisiaj proponuję green curry w dość łagodnej wersji. Dodatek lekko słodkiego w smaku zielonego groszku świetnie uzupełnia ostrość papryczki chilli i pasty curry. Moim dzisiejszym gościom bardzo smakowało :-) Zatem polecam!


Składniki:
450 g piersi kurczaka
200 g zielonego groszku
400 ml mleka kokosowego
1 zielona papryczka chilli
1 szalotka
sok wyciśnięty z połowy limonki
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki cukru muscovado
2 łyżki oliwy z oliwek

Marynata do kurczaka: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki startego na tarce świeżego imbiru, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka miodu


Wykonanie:


Kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z marynatą (sos sojowy + ocet ryżowy + starty na tarce imbir + miód). Wkładamy na 3 godziny do lodówki. 
Szalotkę i czosnek kroimy na półtalarki, a papryczkę chilli bardzo drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotkę, podsmażamy ją kilka minut. Dodajemy czosnek i papryczkę chilli, jeszcze chwilę podsmażamy i dodajemy kurczaka razem z marynatą. Wszystko smażymy dalej około 8 do 10 minut często mieszając. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zielony groszek, zieloną pastę curry, trawę cytrynową, sok z limonki, sos sojowy, cukier. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 15 minut.

Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jeśli gościom smakowało to sama zrobię :) Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis