sobota, 9 listopada 2013

Kotlety mielone z pieczarkami i czerwoną papryką

Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki - klasyka w nowej odsłonie. Bardzo smaczne, polecam do nich puree z ziemniaków i surówkę z kiszonej kapusty i marchewki. 




Składniki (8 sztuk):
400 g mięsa mielonego
175 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
50 ml zimnej wody
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek

olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy je 10 minut na patelni (bez tłuszczu). Wykładamy je na miseczkę i studzimy.
Cebulę i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wkładamy cebulę i smażymy ją 4 minuty, dokładamy czerwoną paprykę i smażymy jeszcze kolejne 4 minuty. Wykładamy na miseczkę i studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy: pieczarki, cebulę z papryką, jajko, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety wielkości cytryny.
Na patelni rozgrzewamy olej (powinien przykrywać dno patelni). Wkładamy na patelnię kotlety i smażymy je 7 do 8 minut, następnie je przewracamy i smażymy dalej 8 minut. Pod koniec smażenia patelnię przykrywamy pokrywką. Po wyłączeniu kuchenki trzymamy je pod pokrywką jeszcze 20 minut. 

Smacznego!




2 komentarze:

Wydrukuj przepis