niedziela, 17 listopada 2013

Pasta z awokado i jajek

Na moim blogu można już znaleźć kilka przepisów na sałatki z awokado. Dzisiaj proponuję dość klasycznie je wykorzystać. Pasta z awokado i jajek z dodatkiem grana padano. Można potraktować ten przepis jako propozycję na przystawkę, np. podana na plasterkach mozzarelli. Pasta świetnie smakuje też na kanapce. Bardzo dobre śniadanie - szybkie i smaczne. Polecam!



Składniki (2 porcje):
1 dojrzałe awokado
2 ugotowane jajka
12 g startego na tarce grana padano
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

dodatkowo do podania: starty na tarce grana padano, mozzarella

Wykonanie:
Wkładamy wszystkie składniki do miski: pokrojone ugotowane jajka i awokado, starty na tarce grana padano, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko blendujemy na gładką masę. Podajemy z kanapką lub plasterkami mozzarelli oprószone lekko grana padano.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis