niedziela, 17 listopada 2013

Makaron ze szpinakiem w sosie z mascarpone

Dobra porcja makaronu ze szpinakiem. U mnie tagliatelle, ale dobrze będzie smakował także z penne. Szpinak wg nie mojego przepisu ;-) Delikatny w smaku, czosnkowy, w pysznym sosie z mascarpone. Danie, którego przygotowanie zajmuje 20 minut. Bardzo polecam!
A jeśli są jacyś fani płaszkowa, to dodam przy tym przepisie, że... nastąpi krótka przerwa w gotowaniu. W płaszkowie rozpoczyna się urlop :-) Powrócę z nową porcją przepisów i smaków, obiecuję!


Składniki (2 porcje):
200 g makaronu tagliatelle
500 g mrożonego szpinaku w liściach (waga zamrożonego szpinaku)
125 g mascarpone
60 g żółtego sera
4 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
3 szczypty soli
po szczypcie tymianku i oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, w międzyczasie przygotowujemy szpinak.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i rozmrażamy na niej szpinak, często mieszamy, aby szpinak nie przypalił się. Studzimy go lekko i kroimy na desce. Ponownie wkładamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i dusimy na wolnym ogniu odparowując ze szpinaku wodę. Dodajemy świeżo zmielony kolorowy pieprz oraz sól. Mascarpone dodajemy po łyżeczce, delikatnie łącząc na patelni ze szpinakiem. Ścieramy na tarce połowę żółtego sera, mieszamy, dodajemy po szczypcie oregano i tymianku. Na talerze wykładamy makaron, następnie szpinak z sosem. Oprószamy startą na tarce pozostałą częścią żółtego sera i od razu podajemy.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. To zdecydowanie danie dla mnie ! Pycha :)
    Blog super - dodaję do obserwowanych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! A myślałam, że mascarpone już mi się przejadło... ;) Dobrze smakuje również z podsmażoną papryką :) Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis