czwartek, 14 listopada 2013

Piernikowe ciastka

Ciastka piernikowe... nie pierniki, a po prostu kruche ciastka o piernikowym smaku. Pięknie pachną podczas pieczenia, tak świątecznie. Mnie zachwyciły swoim smakiem. Bardzo dobre, zróbcie je koniecznie :-)



Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
4 łyżki śmietany
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika

polewa: 60 g białej czekolady i 1 łyżka mleka



Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 175 st. C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy kakao, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy, aż składniki dokładnie połączą się. Masło ucieramy kilka minut mikserem, dodajemy jajko i ucieramy dalej jeszcze przez chwilę. Do masła z jajkami dodajemy suche składniki i miód. Zagniatamy rękoma ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 3 do 4 milimetrów (możemy podsypać ciasto odrobiną mąki podczas rozwałkowywania). Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wysmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką. Pieczemy 16 minut.
Czekoladę rozpuszczamy razem z łyżką mleka i smarujemy nią ciastka. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Jakie śliczne serducha! Zapachniało świętami (;

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie dziś podobnie :D Tylko moje pierniki muszą leżeć i czekać, a twoje kruche ciastka są już idealne do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie z kolei zachwycają swoim wyglądem:) Cudne!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis