czwartek, 14 listopada 2013

Zapiekane cukinie

Pomysł na wykorzystanie cukinii. Efekt wizualny? Świetny :-) Smaczna kolacja dla dwojga i przepis na dość proste danie. Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym z pieczarkami, papryką i żółtym serem. Naprawdę polecam, ponieważ... jest ładnie i smacznie :-)



Składniki (2 porcje):
2 małe cukinie
250 g mięsa mielonego
140 g pieczarek
1/2 papryki (u mnie pomarańczowa)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
80 g żółtego sera startego na tarce
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pieczarki, cebulę i paprykę kroimy na małe kawałki, a czosnek na cienkie półtalarki. Na jednej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebulę, podsmażamy ją kilka minut, dodajemy czosnek i po minucie mięso mielone. Mięso podsmażamy około 20 minut często mieszając. W połowie smażenia dodajemy czerwone wino, pod koniec czerwoną słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. 

W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy przez około 7 minut pieczarki, dodajemy do nich odrobinę soli i pieprzu. Wykładamy je na miseczkę. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy przez 5 minut paprykę. Łączymy mięso mielone, pieczarki i paprykę, dokładnie mieszamy. 

Piekarnik włączamy i nagrzewamy do 180 st. C. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ i układamy je na blaszce wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy je 5 minut w piekarniku, wyjmujemy, układamy w nich farsz i wkładamy ponownie do piekarnika na 18 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy je startym żółtym serem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis