środa, 6 listopada 2013

Zupa krem ziemniaczano-porowa

W wielkopolskiej kuchni nie może zabraknąć ziemniaków. Dzisiaj pozostajemy w "pyrowych" klimatach :-) 
Bardzo smaczna zupa krem. Łatwa w wykonaniu. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z magazynu Kuchnia.  Polecam na jesienny obiad.


Składniki:
400 g ziemniaków
2 duże pory (tylko biała część)
1 cebula
50 g masła
450 ml wody
200 ml mleka
50 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki śmietany 12%
pół kostki bulionowej warzywnej
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Pora kroimy na talarki, cebulę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na niej przez 15 minut ziemniaki, pora i cebulę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i winem, zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 30 minut. Zupę blendujemy na gładko. Dodajemy mleko, śmietanę, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis