środa, 6 listopada 2013

Zapiekanka z ziemniaków, sera, boczku i jajek

Czy lubicie ziemniaki, żółty ser, mozzarellę, boczek i suszone pomidory? Jeśli tak - jestem pewna, że ta zapiekanka będzie Wam smakować. Polecam zrobić ją w mniejszych naczyniach, tak żeby każdy dostał swoją osobną małą zapiekankę. Pyszna na obiad lub kolację. Bardzo ją polecam!


Składniki (4 porcje):
400 g ziemniaków
100 g mozzarelli (białej z zalewy)
6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
100 g wędzonego boczku w plasterkach
250 ml śmietany 12%
100 g żółtego sera
4 jajka
1 zielona papryczka chilli
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki zalewamy zimną wodą, lekko solimy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Odcedzamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy ziemniaki około 10 minut.
Włączamy piekarnik nastawiając temperaturę na 180 st. C. Mozzarellę, suszone pomidory i plasterki boczku kroimy na mniejsze kawałki, papryczkę chilli drobno. Żółty ser trzemy na grubych oczkach tarki i mieszamy go ze śmietaną, tymiankiem i odrobiną soli i pieprzu. 
W żaroodpornych naczyniach rozkładamy podsmażone ziemniaki, boczek, suszone pomidory i mozzarellę. Rozkładamy równomiernie masę śmietanowo-serową. Rozbijamy na wierzchu jajka i posypujemy papryczką chilli. Zapiekamy 25 minut.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Dobry pomysł, bo inspiracji jajkowych nigdy mi nie jest mało :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis