sobota, 21 grudnia 2013

Jajka z pastą z awokado i wędzonym łososiem

Jajka podane w elegancki sposób - na śniadanie lub jako przystawka. Proste w przyrządzeniu i bardzo smaczne. Ugotowane jajka z pastą z awokado, wędzonym łososiem, posypane orzechami włoskimi. Koniecznie wypróbujcie! :-)


Składniki:
6 jajek
1/2 dojrzałego awokado
50 g wędzonego łososia
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki majonezu
kilka kropel soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

opcjonalnie: garść roszponki do przybrania

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. 
Awokado obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy do niego 2 pokrojone jajka i 1 łyżkę pokrojonych orzechów włoskich - wsypujemy do pojemnika od blendera i ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy majonez, przyprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. 
Pozostałe 4 jajka przekrawamy na pół i układamy na deseczce lub talerzu. Pastę wkładamy do rękawa cukierniczego (można zrobić go z papieru samemu) i wyciskamy pastę na jajka. Na wierzchu układamy pokrojonego na małe kawałki wędzonego łososia i posypujemy je 1 łyżką uprażonych na patelni posiekanych orzechów włoskich. Opcjonalnie: przyozdabiamy jajka roszponką. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis