sobota, 21 grudnia 2013

Ciastka waniliowo-kakaowo-cynamonowe

Ciastka o smaku waniliowo-kakaowo-cynamonowym 
Ciastka kwiatki
Ciastka kruche
Ciastka łatwe w wykonaniu
Ciastka na poprawę nastroju

Polecam!


Składniki (18 sztuk):
250 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
5 łyżek mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ciemnego kakao

pisaki cukrowe do dekoracji

Wykonanie:

Ucieramy mikserem masło z cukrem przez kilka minut w trakcie dodając jajko. Następnie dodajemy olejek waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy dalej do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 2 porcje. Do jednej dodajemy cynamon i przesiane przez sitko kakao, wgniatamy je dokładnie w ciasto.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 st. C.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka 2 foremkami. Spód dużą foremką, wierzch ciastka przy użyciu dużej i małej foremki. Na spodzie ciastka układamy tylko obręcz (jak na zdjęciu). Ciastka pieczemy 20 minut (na blaszce posmarowanej odrobiną masła i oprószonej mąką).

Po upieczeniu ciastek dekorujemy je pisakami cukrowymi (opcjonalnie).

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis