Całe wieki ich nie jadłam... Delikatne ciasto, słodka bita śmietana... Ptysie, któż ich nie lubi?
Kalorii nie liczymy :-)
Polecam!
Składniki (12 sztuk):
Ciasto:
125 ml wody
125 g mąki
50 g masła
3 jajka
szczypta soli
Bita śmietana:
125 ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru
szczypta cukru waniliowego
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy masło z wodą, następnie do garnka przesiewamy przez sito mąkę z dodatkiem szczypty soli, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki i aby ciasto nie przypaliło się. Kiedy jest gładkie, odstawiamy je z ognia i studzimy.
Kiedy ciasto wystygnie dodajemy do niego jajka i dokładnie mieszamy. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę małe ptysie (urosną w trakcie pieczenia, dlatego należy zachować spore odstępy pomiędzy nimi). Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 do 22 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ptysie. Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną (z cukrem i cukrem waniliowym), oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz