środa, 1 stycznia 2014

Green curry z krewetkami, kukurydzą i fasolką

Mam wrażenie, że kuchnia azjatycka ma w sobie tyle przypraw i smaków, że czasami minimalna zmiana proporcji czy składników powoduje, że potrawa smakuje całkiem inaczej. I chociaż dość często przyrządzam curry, bywa że dania gotowane w podobny sposób mają inny smak. To green curry zaliczam do szczególnych, przede wszystkim dlatego, że ogólnie green curry należy do jednych z moich ulubionych dań. Komuś niewtajemniczonemu może wydawać się, że to po prostu jeden typ potrawy, a tak naprawdę można ją tworzyć na 1000 sposobów. I to lubię najbardziej, czasem ostateczny pomysł jak je przyrządzić powstaje już wtedy, kiedy stoję na patelnią :-)

Dzisiejszy przepis uważam za jeden z najlepszych do tej pory przeze mnie umieszczonych na blogu w kategorii kuchni azjatyckiej. Prawie idealne green curry.... prawie, gdyż ciągle trzeba próbować ugotować jeszcze lepsze :-) Gdyby ktoś powiedział mi, że mam ugotować obiad dla Taja skorzystałabym z tego przepisu :-) A myślę, że byłoby to trudne zadanie ;-)

"Sprzedaję" Wam dzisiaj mój przepis na green curry, które bardzo polecam!



Składniki (2 porcje):
1 puszka mleka kokosowego
250 g krewetek tygrysich
100 g fasolki szparagowej
150 g kukurydzy typu "baby corn" (ze słoiczka)
1/2 czerwonej papryki
30 g świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty green curry
2 marynowane czerwone papryczki chilli
3 liście kaffiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sok z 1/4 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek

ryż jaśminowy


Wykonanie:


Imbir trzemy na tarce, papryczkę chilli drobno kroimy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki, czosnek w cienkie plasterki. Krewetki macerujemy.


Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy przez 1 minutę imbir z czosnkiem, dodajemy chilli i paprykę i podsmażamy kolejną minutę. Następnie wlewamy mleko kokosowe, zagotowujemy, a po 3 minutach dodajemy kolejno fasolkę, pastę curry, sos sojowy, sos rybny, cukier, sok z limonki, liście kaffiru, na końcu krewetki. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez około 7 do 10 minut. Po koniec dodajemy przekrojone na pół kukurydze "baby corn". 


Podajemy z ryżem jaśminowym.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis