niedziela, 29 grudnia 2013

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą

Zdrowa sałatka z tuńczykiem, jajkami, kukurydzą, roszponką, chrupkości nadają jej cykoria i ziarna słonecznika. Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna, polecam!



Składniki (2 porcje):
1/2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek
3 jajka
50 g kukurydzy z puszki
30 g roszponki
1 cykoria
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz

opcjonalnie: odrobina startego na tarce grana padano

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Rozdzielamy liście cykorii, kroimy je na paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Tuńczyka odsączamy z oliwy, a kukurydzę z wody.
Łączymy w miseczce tuńczyka, jajka, kukurydzę, cykorię, roszponkę, słonecznik, majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy łyżką. Opcjonalnie możemy oprószyć ją odrobiną startego na tarce grana padano.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis