niedziela, 29 grudnia 2013

Spaghetti tymiankowo-czosnkowe

Brakuje mi... słońca i letniego powiewu wiatru :-) Dzisiaj za oknem szaro i buro, nie pozostaje nic innego jak chociaż kulinarnie przenieść się w cieplejsze strony... 

To może Włochy? :-)


Taka moja wariacja na temat dobrze znanego spaghetti alio e olio. Proste i szybkie: spaghetti w sosie z oliwy z oliwek, czosnku i świeżego tymianku. Koniecznie oprószone grana padano i tylko ze świeżym tymiankiem. Polecam!


Składniki (2 porcje):
200 g makaronu spaghetti
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 czubate łyżki pokrojonego świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz

grana padano do oprószenia 

Wykonanie:

Spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. 
Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy na niej przez 1 minutę czosnek. Dodajemy ugotowany makaron, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą, dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, kiedy makaron będzie dobrze podgrzany. Posypujemy startym na tarce grana padano i od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis