piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie w buraczkach

Bywają czasem przepisy proste, ale będące dla kucharza nie lada wyzwaniem. I to jest właśnie taki mój przepis. Ja po prostu nie przepadam za śledziami (powinnam przyznawać się tutaj do tego? :-) )  Pomysł ich zrobienia tym bardziej wydawał mi się dzisiaj zaskakujący. Tak samo jak i efekt... to naprawdę dobrze przyrządzone śledzie. Polecam!



Składniki:
450 g śledzi w oleju
200 ml mleka
2 duże buraczki
1 jabłko
1 cebula
250 g śmietany 18%
100 g jogurtu greckiego
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Wyciągamy śledzie z oleju i zalewamy je mlekiem. Odstawiamy na około 2 godziny.
Buraczki obieramy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy je al dente (około 30 minut). Studzimy.
Cebulę bardzo drobno kroimy, jabłko obieramy.  Trzemy na grubych oczkach tarki jabłko i ugotowane buraczki.
Śledzie wyciągamy z mleka i kroimy na paseczki. W misce łączymy wszystkie składniki: śledzie, buraczki, jabłko, cebulę, natkę pietruszki, jogurt grecki, śmietanę, ocet ryżowy, cukier. Doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby składniki "przegryzły się" (co najmniej przez noc).

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Doskonała sałatka! Mimo iż nie moczyłam śledzi.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis